Om företaget

Här är vi...jag, Karin och sonen Tor!

Här är vi…jag, Karin och sonen Tor framför Sibbarp.

Bakgrund
Det är nog nästan 35 år sedan som jag, Karin, kom i kontakt med grankådssalva för första gången. Jag hade då djupa självsprickor på mina hälar men hade tagit mig till Huseby marknad och träffade på en dam ifrån Norrland som stod och sålde grankådssalva. Hon berättade att hon trodde att jag skulle bli av med mina självsprickor tack vare hennes salva. Jag trodde henne inte, men köpte ändå! Och jag blev hjälpt! Redan då tänkte jag att ….alltså det här skulle jag kunna tänka mig att tillverka själv, det här kan jag stå för!

Sen gick åren….men 2008 gifte jag mig med skogsbonden Lennart och flyttade till hans skogsgård utanför Vetlanda och tänkte att så småningom drar jag nog igång ett företag som tillverkar och säljer grankådsalva, nu när jag har tillgång till så mycket skog! 2010 fick vi vår efterlängtade son Tor och vi valde att jag skulle vara hemma med honom i tre år (och det är något som vi verkligen aldrig har ångrat!), men därefter (i slutet av 2013 startade jag så smått ett litet företag: Ekekulls Produkter.

Både Lennart och jag kände samma sak….vi ville försöka leva på och av vår skogsgård (det hade ju gjorts i generationer före oss…). Jag gick utbildningar av olika slag och min grankådsförsäljare i Norrland (som jag köpt salva av i över 25 år) hjälpte mig med recept och att komma i gång.

IMG_3859

Lennart stoltserar framför sin traktor

Förändringens vindar….
Dock var jag lite för ivrig…och kanske lite naiv…jag trodde att det var lättare än det var det här med lagar och regler! Jag kontaktade läkemedelsverket i ett försök att få min salva registrerad där. Jag fick dock rådet att anlita en konsult innan och gjorde så, och efter det samtalet var jag helt knäckt! Det visade sig vara mycket kostsamt att vara råvaruproducent (som jag ju blir när jag tar tillvara på vår egen grankåda) och jag var tvungen att göra analyser mm. Det var också stort regelverk kring hur tillverkningslokalen skulle var utformad. Konsulten avrådde mig med bestämdhet och tyckte att jag skulle lägga dessa tankar på hyllan!

Men jag gjorde som många andra kvinnor gjort före mig i olika sammanhang…jag bröt samman (jag hade ju redan lagt ner sååå mycket tid och pengar på det jag börjat bygga upp) och samlade sen ihop mig och kom igen! Jag tog reda på att det var möjligt att registrera sig hos kemikalieinspektionen för tillverkning och försäljning avsedd för djur. Alltså inte som läkemedel …utan grankådssalva som mjukgörare! Sagt och gjort så gjorde jag det i början på 2014.Sen har det tagit tid att ställa om allt och ändra etiketter och hemsida men nu är det försäljning till djurägare som gäller! Kådsalvan är alltså mjukgörande runt tex hästars hovar och hundars tassar (tex om jakthundar får problem med tassarna i samband med jakt).

Grankådssalvan (avsedd för djur) är ju en av våra produkter, men det var vår första! Därefter har vi utvecklat och breddat vårt företag med ytterligare produkter från skogen och vår trädgård…se mer info under fliken Produkter.

IMG_3956

Här är jag ute i skogen och letar efter kåda!

IMG_3904x