Produkter

Vi har lite olika produkter allt efter säsong!

Vi tappar upp björksav efter beställning (hör av er i början på januari!). Björksaven fryser vi in direkt efter tappning! Man har sen lång tid tillbaka ansett att några klunkar björksav varje dag under en period (tex två veckor på våren och två veckor på hösten) stärker hälsan, för björksav innehåller nyttiga spårämnen som kalcium och magnesium, samt aminosyror och bra enzymer! Många anser att björksav kan lindra både pollenallergi och förkylning.
Vi säljer det i 5 dl flaskor (men innehållet är ca 4,5 dl) för 40 kr/st. Gillar du inte smaken (i början av tappningen smakar saven nästan ingenting, ju närmare lövsprickningen desto sötare blir saven) så blanda ut det med lite annan dryck (tex juice).
Fryst björksav håller ca 1 år, men när den väl blivit tinad håller den 3-4 dagar i kylskåp.
Eftersom vi inte förädlar vår björksav, utan säljer den fryst precis som den är, så kan vi inte skicka saven via posten utan vi säljer den mest till närområdet. Ring eller maila en beställning så bestämmer vi tillsammans hur frakten ska gå till!

Kantarelldip är den produkt som vi fick brons för 2015 i SM i mathantverk. Det är en mycket omtyckt produkt men tillverkas endast i liten mängd (av förklarliga skäl…det går åt många gula kantareller!!). Det är en liten påse med ca 5 gr pulver med krossade gula kantareller och havssalt som man rör ut i en burk creme fraiche (ca 2 dl) och låter det stå minst några timmar eller gärna över natten. Sen har man en kall sås till tex en bakad potatis, en köttbit eller precis som namnet säger en dip till naturella chips eller grönsaker! Hållbarheten är minst 3 år!
40 kr kostar en påse med kantarelldip.

Granskottssirap är en annan produkt som vi tillverkar och som många finner mycket delikat att äta tillsammans med en god ost tex brie eller getost. Vår granskottsirap innehåller just granskott, ekologiskt KRAV-socker och lite vatten. En del upplever att granskottsirap, likt honung lindrar hosta om man tar en tesked i varmt vatten och dricker. Granskottssirapen säljer vi i små söta glasflaskor, 40 ml för 40 kr/st
Hållbarheten är minst 1 år.

Äppelmust från vår gårds äpplen görs och pastöriseras och tappas sen i 33 cl stora glasflaskor med bygel (använd gärna flaskan igen…gör din egen saft!) och säljs för 40 kr/st. Precis som allt annat görs det om frukt och tid finns! Pastöriserad äppelmust håller 1 år i oöppnad flaska.

Marmelad, gelé och saft görs om bär/frukt och tid finns.

Mjukgörande grankådssalva (ca 45 % kåda) och kådstift (ca 6 % kåda) avsedd för användning på djur.

Övriga ingredienser i både salvan och stiftet är svensk KRAV-godkänd bivax från Ringbergets bigård i Hjo och svensk ekologisk KRAV-godkänd kallpressad rapsolja från Nöbble gård utanför Kalmar. Kådstiftet innehåller också 100 % eterisk citronolja.

För tillfället finns grankådsalvan enbart i en storlek: 30 ml och kostar 140 kr. Kådstiften finns inte tillgängliga att köpa just nu (men de kommer att komma in igen).

Grankådssalvan har en hållbarhet på ca 5 år och kådstiftet som innehåller 4,5 ml har en hållbarhet på ca 2 år (kortare tid än salvan pga att den innehåller betydligt mindre mängd kåda). Kådstiftet kan vara bra för det är smidigt att smörja på….man slipper bli kladdig om fingrarna!

Kåda kommer ju när trädet på något sätt blivit skadat. Det fungerar som trädets blod och är bakteriedödande och läkande för trädet.

Grankåda innehåller kolofonium, som man tyvärr kan vara/bli allergisk mot….prova först på liten yta! Blir det en reaktion med utslag eller rodnad så bör man avbryta användningen av salvan!

När vi först fick reda på att kåda innehåller kolofonium (som är en allergen) så tänkte vi nästan ge upp tankarna på tillverkning av salvan. Vi vill ju inte att någon (vare sig det är djur eller människan som smörjer in djuret) ska få en allergisk reaktion av den! Men kunder har sagt till oss att …ja, det är tråkigt när allergisk reaktion uppkommer, men både djur och människor kan vara allergiska mot tex olika födoämnen och läkemedel, men inte slutar man att tillverka och sälja dem för det! Den är ju bra för de som tål den! De allra flesta djur och människor tål den! Grankådssalvan är ju mjukgörande till tex hundars tassar och kring hästars hovar och på andra ställen där den kan tänkas hjälpa till!

När det börjar närma sig jul så sätter vår tillverkning av granristomtar i gång! Det är dock inte fel att förbeställa för att vara på den säkra sidan!
Granristomtar finns i tre olika storlekar:

Liten      50 kr (hänger i en tråd…tänkt att hängas på tex ytterdörren)

Medel    100 kr

Stor        200 kr

DSC_2064